Gakhov Ivan – Harris Billy

Brit Billy Harris je solídna výzva na tenisovom okruhu. Momentálne sa drží na treťom mieste v rebríčku a veľmi sa približuje svojmu maximu, hoci stratil 14 miest (teraz je na 290. mieste). Billy je hráč s univerzálnym štýlom, čo mu umožňuje dobre si počínať na rôznych povrchoch. Prekvapivo má solídne výsledky aj na antukových dvorcoch, ale jeho štýl hry s kvalitným servisom a agresívnym prístupom mu viac sedí na tvrdom povrchu. Tentoraz má zatiaľ slušnú bilanciu so 43 víťazstvami a 31 prehrami na tvrdom povrchu (na antuke 25 víťazstiev a 14 prehier). Najlepšie sa mu darilo na tvrdom povrchu v Les Franqueses, kde sa prebojoval až do finále. Na antuke to bolo trochu slabšie, keď došiel až do tretieho kola kvalifikácie Wimbledonu. Posledné dva mesiace však udržiava stabilnú formu na tvrdom povrchu, keď sa dostal až do osemfinále v Cary, dvakrát do štvrťfinále vo Winnipeg, Cassis, a tiež sa kvalifikoval v St. Tropez. Minulý týždeň sa z kvalifikácie prebojoval až do štvrťfinále v Alicante, pričom neprišiel o žiadny set. Porazil Echeverriu 7:5, 7:5 a Meridu 6:2, 6:1. S Echeverriou stratil servis len dvakrát, a Meridovi neponúkol ani jeden brejkbal.

Rus Ivan Gakhov sa momentálne nachádza na 163. mieste rebríčka, aj keď bol v minulosti na 142. mieste. Ivan je jednoznačne hráčom špecializujúcim sa na antukové dvorce a je ľavák. Na antuke odohral v priebehu kariéry viac ako 650 zápasov s aktívnou bilanciou 415 víťazstiev a 237 prehier. Na iných povrchoch hrá oveľa menej, s kariérnou bilanciou na tvrdom povrchu 57 víťazstiev a 45 prehier. Za posledných 5 rokov sa na tvrdom povrchu zúčastnil len 34 zápasov, z ktorých vyhral 15 a prehral 19, čo je pomerne málo. Tento rok má vyrovnanú bilanciu s 29 víťazstvami a 27 prehrami. Zaujímavo mu vychádzajú hry na antuke, kde si pripísal dve víťazstvá na turnajoch challenger (Girona, Troisdorf, oba na antuke) a tiež sa z kvalifikácie prebojoval do druhého kola na Masters v Monte Carlu. Napriek tomu od víťazstva v Troisdorfe na začiatku júna sa mu na antukovom povrchu nedarí až tak dobre (len dvakrát sa dostal do štvrťfinále v Karlsruhe a Sibiu).

V tejto konkrétnej situácii stavíme na Billyho Harrisa, ktorý je v poslednej dobe v dobrej forme na tvrdom povrchu a v kvalifikácii si držal vysoký štandard, pričom neprišiel o žiadny set. Naopak Gakhov nie je vo svojej optimálnej forme a na tvrdom povrchu hral len výnimočne, pričom jeho posledné vystúpenie bolo v marci na kvalifikácii na US Open. V tomto súboji vidíme Billyho Harrisa ako favorita.

TIP: 2